Poznáte tradičné slovenské potraviny?

.

Klenovecký syrec– dá sa zohnať len na salašoch u miestnych gazdov. Syr má tvar bochníka s mozaikou na povrchu. Môžete si pochutiť na údenej a neúdenej variante.

příroda

 
Slovenská parenica– pôvodne z ovčieho syra, v obchodoch však nájdete variantu len z kravského mlieka. Syr sa naparuje v horúcej vode, čím vznikne syrová hmota, z ktorej sa potom ťahajú stuhy. Po vychladnutí sa tieto stáčajú do špirály.

 
Tekovský salámový syr– údený bukovým drevom, 2 týždne dozrieva. Traduje sa od roku 1949 a v súčasnosti ho vyrábajú Levické mliekarne. Má valcový tvar.

 
Slovenský oštiepok– dostanete ho nielen na salašoch ale vyrábajú ho aj mliekarne www.peteroravec.sk/nase-tradicne-potraviny/ . Pôvodne bol základom syr ovčí, teraz ho vyrábajú aj z kravského, následne sa dáva do roztoku soli, vysuší a vyúdi sa. Od roku 2007 patrí medzi Chránené zemepisné označenia.

 
Lovecká saláma– typický hranatý tvar, zmes bravčového a hovädzieho mäsa, údená studeným dymom.

 
Liptovská saláma – pôvodne zmes mäsa, slaniny a korenia, neskôr aj hovädzie mäso a bravčový výrez. Saláma je inšpirovaná Liptovom.

 
Spišské párky– ich výroba sa datuje začiatkom 20. storočia. Ich chuť je mierne štipľavá a plnia sa do baraních čriev. Tento výrobok získal v r. 2009 certifikát Zaručená tradičná špecialita. Pripravovať by sa mali na pare.

 
Špekáčiky vyrába sa tak u nás ako aj v susednom Česku. Názov je odvodený od „špeku“, teda slaniny, z ktorej sa špekáčiky vyrábajú. Okrem slaniny obsahujú aj hovädzie a bravčové mäso, cesnak a rôzne koreniny.

 
Mletá paprika– známa ako Žitavská s Chraneným označením pôvodu. Má jemnú chuť a v obľube ju majú dokonca aj Švajčiari a Francúzi.

.

kuchynbě

 
Skalický trdelník– typická je hlavne lokalita, je vymedzená certifikátom EÚ. Hlavnými ingredienciami je múka, cukor, vajíčka, droždie, maslo, citrónová kôra, muškátový oriešok, vlašské orechy, mlieko a masť.

 
Bratislavské rožky– sa pečú v Bratislave a to už od 16. storočia. Plnia sa makom (tvar U) alebo orechami (tvar C). Rožky sa preslávili vďaka cukrárni Wilhelma Scheuermanna.

 

Poznáte tradičné slovenské potraviny?
4.5 (90%)6
.